metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya CASOS CLÍNICOS.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
3. CASOS CLÍNICOS.
Texto completo

421/73 - DOCTORA, QUÈ TINC ALS DITS?

M. Gelpí Piera1, E. Xicola Coromina2

1Centro de Atención Primaria Vilanova del Vallès. Barcelona. 2Metge de Família. Centro de Atención Primaria Vilanova del Vallès. Barcelona.

Descripció del cas/Descripción del caso: Noia de 16 anys que consulta per aparició de lesió a zona interdigital de la mà des de fa 5 dies. No contacte amb animals previs. No febre. No picada. Antecedents patològics: rinitis vasomotora; dermatitis atòpica; duplicació de l'urèter; hèrnia inguinal i umbilical; hipertròfia de les adenoides. Tractament habitual: no pren medicació. No al·lèrgies medicamentoses conegudes.

Exploració i proves complementàries/Exploración y pruebas complementarias: Vesícules a zona interdigital entre 2n i 3r dits de la mà. Al cap d'una setmana reconsulta amb lesió que ha crescut, es pruriginosa i fa mal. A les 2 setmanes la lesió ha canviat amb curació central i marges actius eritematosos i amb crostes.

Judici clínic/Juicio clínico: Es tracta d’una pacient que presenta una lesió a dits de la mà. Inicialment l’aspecte de vesícules en raïm que orienten cap a un herpes simple i es recomana tractament amb iode tòpic. Al cap d’una setmana reconsulta per empitjorament de les lesions, augment del diàmetre de la zona afectada, prurigen i dolor. Es prescriu crema de betametasona/gentamicina 0,5 mg/g +1 mg/g cada 8 hores i es fan fotografies i s’envien per valoració de dermatòleg a teledermatologia. Orientació diagnòstica: èczema dishidròtic vs herpes simple sobreinfectat. Al cap d’uns dies els dermatòlegs informen les lesions com a vesículocrostes localitzades en un sol plec interdigital de la mà i orienten de possible herpes simple sobreinfectat recomanant una solució antisèptica en spray 3 cops/dia (foments) i mupirocina pomada cada 12 hores. A la setmana la pacient presenta una lesió que ha crescut i que cura centralment i amb marges actius en perifèria i crostes. S’envien fotografies per teledermatologia que orienten de tinya inflamatòria i recomanen terbinafina 250 mg cada 24 hores amb milloria clínica.

Diagnòstic diferencial/Diagnóstico diferencial: Herpes simple sobreinfectat. Èczema dishidròtic. Tinya inflamatòria. Pèmfig. Dermatitis herpetiforme. Cremada

Comentari final/Comentario final: És molt important el seguiment de les lesions dermatològiques i evitar l’ús de corticoides tòpics de forma rutinària donat que poden emmascarar i entorpir el diagnòstic definitiu d’una lesió. L’accés a la consultoria de teledermatologia (enviament de fotografies via digital sense visitar el pacient de forma presencial) permet tenir un suport especialitzat de forma ràpida i eficient millorant l’atenció del pacient, la rapidesa de resposta i la comoditat d’aquest, evitant desplaçaments a centre hospitalaris.

Bibliografia/Bibliografía

Park YW, et al. Tinea incognito simulating herpes simplex virus infection. Ann Dermatol. 2014;26(2):267-9.

Zisova LG, Dobrev HP, Tchernev G, Semkova K, Aliman AA, Chorleva KI, Chapanova AT, Vutova NI, Wollina U. Tinea atypica: report of nine cases. Epub 2013 Aug 15.

Errichetti E, Stinco G. Dermoscopy in tinea manuum. An Bras Dermatol. 93(3):447-8.

Comunicaciones disponibles de "CASOS CLÍNICOS. "

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos