metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya CASOS CLÍNICOS.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
3. CASOS CLÍNICOS.
Texto completo

421/76 - RENOVAR EL CARNET DE CONDUIR ET SALVA LA VIDA

A. Massana Raurich1, E. Sorribes López2, M. García Batanero3, A. Guzmán Montes4, G. Sanmiquel Molinero5

1Metge de Família. Centro de Atención Primaria El Clot. Barcelona. 2Metge Intern Resident de Medicina de Família. Centre de Salut El Clot. Barcelona. 3Metge de Família. Centre de Salut el Clot. Barcelona. 4Infermera. Centre de Salut El Clot. Barcelona. 5Metge de Família. Centre de Salut Sanllehí. Barcelona.

Descripció del cas/Descripción del caso: Home de 48 anys, sense al·lèrgies medicamentoses conegudes, no fumador, bevedor ocasional d'alcohol, no altres tòxics ni fàrmacs, que consulta al metge de família per primera vegada, derivat des del centre on s’ha anat a renovar el carnet de conduir. El motiu de consulta és que a la revisió mèdica de la renovació del carnet de conduir li han detectat xifres elevades de pressió arterial (PA) i li han recomanat consultar amb el seu metge de família i ve a visita programada. Està asimptomàtic. No presenta dolor toràcic, ni dispnea, ni palpitacions ni síncope. No té antecedents patològics d’interès. És informàtic, últimament està una mica nerviós. És esportista.

Exploració i proves complementàries/Exploración y pruebas complementarias: En l’exploració física destaca xifres altes de PA (186/97) amb freqüència cardíaca de 90 batecs per minut (bpm). En l’auscultació cardíaca destaca tons cardíacs arrítmics sense bufs i la respiratòria és anodina. En l’electrocardiograma presenta arítmia cardíaca per fibril·lació auricular amb una freqüència ventricular mitjana de 110 bpm i extrasístoles ventriculars. A l’hospital es va realitzar ecocardiografia que mostra una disfunció ventricular moderada amb una Fracció d’ejecció del 40%.

Judici clínic/Juicio clínico: Fibril·lació auricular d’inici incert i crisi hipertensiva. Es fa derivació a urgències de l’hospital.

Diagnòstic diferencial/Diagnóstico diferencial: Fibril·lació auricular, hipotiroïdisme, consum de tòxics o fàrmacs, anèmia.

Comentari final/Comentario final: A l’hospital s’inicia anticoagulació amb rivaroxaban i betabloquejant i està pendent de cardioversió elèctrica programada. Crida l’atenció que el pacient, que sempre havia anat a la seva mútua, va sol·licitar visita programada al seu metge de família, que per sort era en 72 hores per la qual cosa es demostra com és de necessari tenir accessibilitat. També destacaria la importància de prendre el pols en els pacients asimptomàtics per poder detectar arítmies que encara no s’han manifestat clínicament.

Bibliografia/Bibliografía

Wasmer K, Breithardt G, Eckardt L. The young patient with asymptomatic atrial fibrillation: what is the evidence to leave the arrhythmia untreated? Eur Heart J. 2014;35(22):1439-47.

Tárraga Rodríguez I, et al. Un paciente con fibrilación auricular. Medicina Integral. 2011;38(6): 257-63.

Comunicaciones disponibles de "CASOS CLÍNICOS. "

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos