metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya CASOS CLÍNICOS.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
3. CASOS CLÍNICOS.
Texto completo

421/26 - ÒRGANS OBLIDATS!

E. Xicola Coromina1, L. Ros Laso2, M. Termes Codina1, M. Ríos Rodriguez2, M. Lázaro Beneitez1, I. Marín Rodríguez3

1Metge de Família. Centro de Atención Primaria Vilanova del Vallès. Barcelona. 2Infermera. Centro de Atención Primaria Vilanova del Vallès. Barcelona. 3Metge Intern Resident de Família. Centro de Atención Primaria Vilanova del Vallès. Barcelona.

Descripció del cas/Descripción del caso: Pacient de 15 anys d’edat amb antecedent de trastorn por dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH), acut portat per una veïna al Centre d'Atenció Primària (CAP) per caiguda en bicicleta amb múltiples contusions. Refereix dolor costal esquerre, dificultat en la mobilització d’extremitat inferior esquerra.

Exploració i proves complementàries/Exploración y pruebas complementarias: Es valora al box d’urgències amb regular estat general, sudoració profusa i pal·lidesa. Disminució del nivell de consciència en sedestació a la cadira de rodes, TA 86/45 que recupera al decúbit supí amb TA 144/80. A la llitera presenta dolor a la palpació de genoll esquerre amb dificultat a la flexo-extensió. Dolor a la palpació d’hipocondri esquerre/zona toràcica lateral inferior esquerra, amb sensació d’ocupació, no alteracions cutànies. No focalitat neurològica.

Judici clínic/Juicio clínico: Davant d’un pacient amb policontusions en bicicleta, amb hipotensió i dolor a hipocondri esquerre es deriva a centre hospitalari amb sospita de ruptura esplènica. Finalment es va confirmar la sospita i en TC abdominal s’evidencia ruptura esplènica grau V amb abundant hemoperitoneu. Se li va realitzar esplenectomia.

Diagnòstic diferencial/Diagnóstico diferencial: Traumatisme abdominal: traumatisme esplènic. traumatisme pancreàtic. traumatisme del diafragma. hematoma retroperitoneal. lesions de la paret abdominal. aparell genitourinari. Traumatisme toràcic: esquinç/fractura costal, pneumotòrax, hemotòrax traumàtic, contusió pulmonar, taponament pericardíac agut.

Comentari final/Comentario final: Davant pacients amb contusions costals/abdominals és important a part de la valoració d’estructures òssies fer una valoració dels òrgans interns, ja que com en aquest cas poden tenir lesions que poden comprometre la seva vida.

Bibliografia/Bibliografía

Cabrero Sobrino PM, et al. Locomotor. En Cabrero Sobrino PM, et al. Guia d’actuació en urgències per a l’Atenció Primària. Barcelona. Semfyc, 2008; p. 543-59.

Gómez Gómez M, et al. Traumatismo toraco abdominal. Ministerio de Sanidad, Serccios Sociales e Igualdad. Protocolos Clínico Terapéuticos en Urgencias Extrahospitalarias. Madrid. Instituto Nacional de Gestión Sanitaria; 2013; p. 32-9.

Comunicaciones disponibles de "CASOS CLÍNICOS. "

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos