metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya CASOS CLÍNICOS.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
3. CASOS CLÍNICOS.
Texto completo

421/58 - TENDINITIS AQUÍLIA PER LEVOFLOXACINO. UN CAS PREVI A L'ALERTA

A. Martínez Satorres1, D. Rodriguez Plaza2, A. Fito Mauricio2, N. Turmo Tristan1, Y. García Fernández1, M. Sanjuan García3

1Metge de Família. CAP Carles I. Barcelona. 2Medicina. Hospital Universitari de la Vall d'Hebron. Barcelona. 3Infermera. Centro de Atención Primaria Carles I. Barcelona.

Descripció del cas/Descripción del caso: Home, 88 anys. Sense hàbits tòxics. En tractament amb formoterol i budesonida inhalats, i levofloxacino per infecció respiratòria. Presenta dolor agut en cara posterior de tots dos talons irradiat a cames amb limitació per caminar. Antecedents patològics: Síndrome d'apnea del son en tractament amb un dispositiu de pressió positiva continua de la via aèria (CPAP). Dislipèmia. Glaucoma. Bicitopènia (Hgb 11,8 g/l, leucopènia 3.400/mm3. Neutropènia 1.023/mm3). Tractament: formoterol + budesonida inh, Levofloxacino 500 mg/24h v.o. Latanoprost col·liri ocular.

Exploració i proves complementàries/Exploración y pruebas complementarias: Eritema i dolor bilateral de tendons aquilins que augmenta a la palpació. Impotència funcional. Auscultació respiratòria: murmuri vesicular conservat. Sense sorolls afegits.

Judici clínic/Juicio clínico: Tendinitis aquilina bilateral per tractament amb quinolones. Prendre levofloxacino augmenta el risc de tendinitis o ruptura d'un tendó durant tractament i fins mesos després. La tendinitis aquilina per tractament amb quinolones es relaciona amb l'ús concomitant de corticoides (en aquest cas via inhalada), edat avançada (88 anys) i insuficiència renal (en el nostre cas funció renal conservada amb FG > 60 ml/min/1,73 m2 i creatinina 1,09 mg/dl). El temps de recuperació s'estima entre 3 setmanes i 3 mesos, en cas de trencament tendinós. Podent presentar reaccions adverses incapacitants prolongades i potencialment irreversibles. Es va retirar l'antibiòtic. Es va prescriure Ibuprofè, fred local i repòs. Evolució: en 2 setmanes asimptomàtic.

Diagnòstic diferencial/Diagnóstico diferencial: Entensitis, artritis reumatoide, gota i espondilitis anquilosant.

Comentari final/Comentario final: Amb les monodosis diàries, l'ús d'antibiòtics del tipus quinolones s'ha estès en forma molt significativa en Atenció Primària i especialment als serveis d'urgències. Aquests medicaments no s'han d'indicar en: Tractament d'infeccions autolimitades o lleus (com faringitis,amigdalitis i bronquitis aguda). Profilaxi de la diarrea del viatger o de les infeccions recurrents de les vies urinàries baixes. Infeccions de lleus a moderades (incloses cistitis no complicades, exacerbacions agudes de la bronquitis crònica i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), rinosinusitis bacteriana aguda i otitis mitjana aguda), Llevat que altres antibiòtics comunament recomanats per aquestes infeccions es considerin inadequats. Cal evitar els antibiòtics del tipus quinolones especialment en gent gran, malaltia renal o corticoides.

Bibliografia/Bibliografía

Carta de seguridad dirigida a profesionales sanitarios de la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Disponible en: https://www.aemps.gob.es/vigilancia/medicamentosUsoHumano/cartas_segProfSani.htm

Álvarez Luque I, et al. Tendinitis asociada a levofloxacino. Aten Primaria. 2005;36(5).

Comunicaciones disponibles de "CASOS CLÍNICOS. "

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos