metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya CASOS CLÍNICOS.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
3. CASOS CLÍNICOS.
Texto completo

421/14 - PLEURITIS TUBERCULOSA

X. Pujol Olivares

Metge de Família. Centro de Atención Primaria Ripollès. Girona.

Descripció del cas/Descripción del caso: Pacient de 27 anys d´edat que consulta per clínica de malestar general, pèrdua de pes no quantificada, tos seca escassa, dolor toràcic i sensació distèrmica no termometrada des de fa 4-5 setmanes. Antecedents patològics: fumador de mig paquet al dia, no enolisme, no medicació habitual. Natural del Marroc, viu al poble des de fa un mes. Barrera idiomàtica important.

Exploració i proves complementàries/Exploración y pruebas complementarias: Exploració física: regular estat general, conscient i orientat, normohidratat i normocolorejat. Respiratori: hipofonesis dreta fins a 2/3 parts de l'hemitòrax dret, no broncospasme. CDV: normal. Polsos distals presents i simètrics, no signes de trombosis venosa profunda. No signes meningis ni focalitats neurològiques. Analítica: proteïna C reactiva 23,3 mg/dl, eritròcits 4,18 m/μl, hemoglobina 12,3 g/dl, hematòcrit 36%, VCM 86,4 fl, leucòcits 7,41 k/μl, neutròfils 63,2%, limfòcits 18,9%, monòcits 17,1%, taxa protrombina 56%, INR 1,53, GOT 56 u/l, GPT 45 u/l, sodi 134 mequ/l. Serologies virus hepatitis A, B i C negatives, HIV negatiu. Rx tòrax: embassament pleurat dret que ocupa 1/3 de l'hemitòrax, imatge densa retroclavicular dreta, no condensacions parenquimatoses, no signes de redistribució. PPD negatiu. TAC toràcic: embassament pleural dret en moderada quantitat. Canvis parenquimatosos d'aspecte fibròtic I calcificacions a àpex pulmonar dret que serien residuals de patologia inflamatòria prèvia, habitualment tuberculosis. Adenopatia patològica hiliar dreta d´aprox. 25 × 25 mm. Líquid pleural: pH 7,35, glucosa 75 mg/dl, proteïna 4,3 g/dl, LDH 894 u/l, hematies 3.100/μl, leucòcits 350/μl, neutròfils 6%, mononuclears 94%. Pendent cultiu bacteriològic + micobacteris. Es sol·liciten BK esputs que finalment no es poden recollir per tos no productiva.

Judici clínic/Juicio clínico: Sota la sospita clínica de pleuritis tuberculosa es remet a urgències de l'hospital de referència per a completar estudi.

Diagnòstic diferencial/Diagnóstico diferencial: Pneumònia, neoplàsia, limfomes o malalties reumatològiques. La neoplàsia cal pensar-hi en cas de pacients fumadors majors de 50 anys i en el cas de la pneumònia sol cursar amb una clínica més florida i un curs clínic més recent. La tuberculosis cal que estigui present en el diagnòstic diferencial d'una tos de més de 2 setmanes d'evolució.

Comentari final/Comentario final: La tuberculosis és una malaltia endèmica que pot afectar a qualsevol individu, però de forma especial als col·lectius socialment més vulnerables, com és el nostre cas al tractar-se d'un immigrant. Davant la sospita clínica és indispensable realitzar una Rx tòrax el més aviat possible per tal d´evitar el retard diagnòstic i iniciar el tractament i les mesures d´aïllament el més aviat possible. El metge de família té un paper clau en la lluita antituberculosa pel que fa a 3 elements claus: assegurar el tractament complert del malalt, diagnosticar precoçment la malaltia i tractar la infecció latent en els individus amb major risc d'emmalaltir.

Bibliografia/Bibliografía

Grupo Mundial de trabajo de la OMS sobre TB-XDR 2006. Disponible en: http://www.who.int/tb/challenges/xdr/faqs/es/index.html

Caminero Luna JA. Guía de la Tuberculosis para médicos especialistas. Unión Internacional contra la Tuberculosis y las enfermedades respiratorias. 2003.

González-Martín J, García-García JM, Anibarro L, Vidal R, Esteban J, Blanquer R, et al. Documento de consenso sobre diagnóstico, tratamiento y prevención de la tuberculosis. Arch Bronconeumol. 2010;46:255-74.

Comunicaciones disponibles de "CASOS CLÍNICOS. "

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos